Camembert z gruszkami i octem balsamicznym

Czas: do 30 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: średnie

Składniki:

1 okrągły serek camembert lub brie (240 gram)

1 łyżka masła

1 duża gruszka, obrana i pokrojona w kostkę

2 łyżki brandy

1 łyżeczka świeżego rozmarynu, posiekanego

2 łyżki octu balsamicznego

1 łyżka miodu

8 połówek orzecha włoskiego

Wykonanie:

Ser przekroić poprzecznie na pół. Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojone gruszki i podsmażać do miękkości przez około 3 minuty. Dodać brandy, gotować kolejną minutę, następnie dodać rozmaryn i całość starannie wymieszać. Zdjąć z ognia i nałożyć gruszki wraz z powstałym sosem na dolną połowę sera, zostawiając 2 łyżki do dekoracji. Na patelnię wlać ocet balsamiczny oraz miód, całość doprowadzić do wrzenia i gotować, aż zgęstnieje. Odstawić na około 5 minut do ostygnięcia. Wlać połowę sosu na ser, przykryć drugą połówką sera, udekorować pozostałymi gruszkami oraz sosem i przyozdobić połówkami orzechów. Podawać natychmiast.

 

 

 

 

Twoja opinia