Camembert z gruszkami i octem balsamicznym
Składniki:
1 okrągły serek camembert lub brie (240 gram)
1 łyżka masła
1 duża gruszka, obrana i pokrojona w kostkę
2 łyżki brandy
1 łyżeczka świeżego rozmarynu, posiekanego
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka miodu
8 połówek orzecha włoskiego
Wykonanie:
Ser przekroić poprzecznie na pół. Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojone gruszki i podsmażać do miękkości przez około 3 minuty. Dodać brandy, gotować kolejną minutę, następnie dodać rozmaryn i całość starannie wymieszać. Zdjąć z ognia i nałożyć gruszki wraz z powstałym sosem na dolną połowę sera, zostawiając 2 łyżki do dekoracji. Na patelnię wlać ocet balsamiczny oraz miód, całość doprowadzić do wrzenia i gotować, aż zgęstnieje. Odstawić na około 5 minut do ostygnięcia. Wlać połowę sosu na ser, przykryć drugą połówką sera, udekorować pozostałymi gruszkami oraz sosem i przyozdobić połówkami orzechów. Podawać natychmiast.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje