Cantucci – toskańskie ciasteczka

Czas:
Koszty:średnie
Poziom trudności: średnie

SKŁADNIKI:

300 g migdałów500 g mąki200 g cukru4 jaja1 łyżka masłaszczypta soliłyżeczka proszku do pieczeniaotarta skórka cytrynowa lub pomarańczowa

PRZYGOTOWANIE:Połowę migdałów posiekać lub pokruszyć w malakserze na grubą kaszę. Resztę zostawić w całości. Wymieszać składniki. Powstanie twarde ciasto. Uformować wałki o średnicy 4 cm. Ułożyć je na blasze wyłożonej pergaminem. Piec 30 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 120 st. C. Wyjąć podpieczone wałki, ostudzić, pokroić w ukośne kromki. Posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem z odrobiną cukru. Piec drugi raz 15 min w piekarniku rozgrzanym do 150 st. C. Wyjąć, ostudzić, obrócić i posmarować jajkiem drugą stronę ciastek. Ponownie wstawić do piekarnika i podpiekać, aż się zrumienią.

 

Cantucci - toskańskie ciasteczka, 6.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia

Dzisiejsze wydarzenia i promocje

    Właśnie w tym momencie aktualizujemy
    najciekawsze wydarzenia i promocje.
    Za chwile będziesz znów mógł je przeglądać,
    prosimy o cierpliwość.