Chilli con carne
Składniki:
1 kg mielonej wołowiny (najlepiej udziec)
2 cenule
3 ząbki czosnku
8 świeżych papryczek chilii (może być więcej)
8 marynowanych papryczek jalapeno (może być więcej)
puszka czerwonej fasoli
2 puszki pomidorów bez pelatti
mięta, świeża kolendra
Przygotowanie:
Siekamy ząbku czosnku i chilli, wrzucamy na oliwę do wysokiego garnka. Dodajemy posiekaną cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy mięso. Po wymieszeniu wrzucamy pomidory mieszając widelcem tak by zgnieśc pomidory na mniejsze kawałki i połączyć z mięsem. Gdy woda z pomidorów odparuje dodajemy odsączoną czerwoną fasolę oraz posiekane marynowane jalapeno. Możemy dolać 40 ml dowolnego burbona (zawsze wzmacnia smak pomidorów). Dusimy ok godziny. 10 min przed zdjęciem z ognia dodajemy siekaną miętę (ok. łyżki stołowej na całą porcję). Podajemy posypane siekaną kolendrą, z tortillami, jak ktoś lubi i nie jest na diecie może spróbować z gęstą śmietaną (znam jednego takiego:)) Smacznego!
Dzisiejsze wydarzenia i promocje