Chilli con carne

Czas: powyżej 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

1 kg mielonej wołowiny (najlepiej udziec)

2 cenule

3 ząbki czosnku

8 świeżych papryczek chilii (może być więcej)

8 marynowanych papryczek jalapeno (może być więcej)

puszka czerwonej fasoli

2 puszki pomidorów bez pelatti

mięta, świeża kolendra

 

Przygotowanie:

Siekamy ząbku czosnku i chilli, wrzucamy na oliwę do wysokiego garnka. Dodajemy posiekaną cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy mięso. Po wymieszeniu wrzucamy pomidory mieszając widelcem tak by zgnieśc pomidory na mniejsze kawałki i połączyć z mięsem. Gdy woda z pomidorów odparuje dodajemy odsączoną czerwoną fasolę oraz posiekane marynowane jalapeno. Możemy dolać 40 ml dowolnego burbona (zawsze wzmacnia smak pomidorów). Dusimy ok godziny. 10 min przed zdjęciem z ognia dodajemy siekaną miętę (ok. łyżki stołowej na całą porcję). Podajemy posypane siekaną kolendrą, z tortillami, jak ktoś lubi i nie jest na diecie może spróbować z gęstą śmietaną (znam jednego takiego:)) Smacznego!

 

 

Chilli con carne, 5.5 out of 6 based on 212 ratings

Twoja opinia