Chrupiące ciasteczka anyżowe
Składniki:
1 ? szklanki mąki pszennej
? łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka grubej soli
2 łyżeczki mielonych nasion anyżu
4 duże jajka, w temperaturze pokojowej
1 szklanka cukru
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz anyżek przesiać do miski i wymieszać. W drugiej dużej misce umieścić jajka i przy pomocy miksera dokładnie połączyć, następnie powoli dodawać cukier stale miksując, aż powstanie puszysta masa czyli jakieś 10 minut. Następnie zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać mąkę, aż powstanie jednolita masa. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego, na blachę wyłożoną pergaminem wyciskać ciasteczka o średnicy około 2 centymetrów, w odstępach około 2,5 centymetra. Piec około 10 -12 minut. Po upieczeniu odstawić do całkowitego wystudzenia.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje