Chrupiące ciasteczka anyżowe

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

1 ? szklanki mąki pszennej

? łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka grubej soli

2 łyżeczki mielonych nasion anyżu

4 duże jajka, w temperaturze pokojowej

1 szklanka cukru

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz anyżek przesiać do miski i wymieszać. W drugiej dużej misce umieścić jajka i przy pomocy miksera dokładnie połączyć, następnie powoli dodawać cukier stale miksując, aż powstanie puszysta masa czyli jakieś 10 minut. Następnie zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać mąkę, aż powstanie jednolita masa. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego, na blachę wyłożoną pergaminem wyciskać ciasteczka o średnicy około 2 centymetrów, w odstępach około 2,5 centymetra. Piec około 10 -12 minut. Po upieczeniu odstawić do całkowitego wystudzenia.

 

 

 

 

Twoja opinia