Amerykańskie muffinki z rodzynkami

Składniki:

Olej w sprayu (zapobiegający przywieraniu)1 ? szklanki mąki pszennej? szklanki ciemno-brązowego cukru? łyżeczki sody? łyżeczki proszku do pieczenia? łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej? łyżeczki gruboziarnistej soli1 szklanka płatków owsianych? szklanki rodzynek3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin1 duże jajko1/3 szklanki chudego mleka4 średnie marchewki (bardzo drobno starte)1 średni dojrzały banan (zgnieciony na puree)

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. 12- ście foremek na babeczki pokryj olejem w sprayu. W dużej misce wymieszaj mąkę, brązowy cukier, sodę, proszek do pieczenia, gałka muszkatołową oraz sól. Mieszaj do czasu dokładnego połączenia składników. Dodać płatki owsiane i rodzynki, wymieszać. Następnie dodać olej, jajka, mleko, marchew oraz banana i wymieszać dokładnie.Wypełnij każdą foremkę na muffinki do ? objętości. Piec około 23 -25 minut (tak, aby patyczek wbity w muffinkę wychodził suchy). Podawać schłodzone do temperatury pokojowej.