Ciasteczka owsiane

Czas: do 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: łatwe

SKŁADNIKI:
150 g płatków owsianych górskich
50 g musli
50 g migdałów w płatkach
25 g suszonych wiśni w cukrze
135 g miodu
60 g masła
1/4 łyżeczki cynamonu
2 krople aromatu waniliowego
mała szczypta soli
25 g gorzkiej czekolady
PRZYGOTOWANIE:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Wsypać do miski płatki owsiane, musli, migdały i suszone owoce , wymieszać. Stopić masło w rondlu. Aromat waniliowy dodać do masła. Wsypać cynamon i sól, wlać miód. Wymieszać i podgrzewać ok. 3 minut. Wlać płyn do suchych składników i wszystko razem dobrze wymieszać. Przełożyć mieszaninę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozgarnąć i wyrównać łyżką.
Wstawić do piekarnika na 8-15 minut. Wyjąć blachę z piekarnika, ponacinać nożem kratkę wielkości ciastek i odstawić na 30 minut. Umieścić gorzką czekoladę w szklanej misce, postawić na garnku z lekko wrzącą wodą i stopić na parze, mieszając od czasu do czasu. Masę na blasze polać czekoladą, wyłożyć na deskę i pokroić na ciastka.
Ciasteczka owsiane, 5.5 out of 6 based on 212 ratings

Twoja opinia