Ciasteczka z makiem i migdałami

Czas: do 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: średnie

Składniki:

(48 sztuk)

200 g miękkiego masła2 łyżeczki startej skórki z limonki75 g cukru pudrupół łyżeczki mielonego cynamonu2 łyżeczki soku z limonki1 łyżka maku260 g mąki35 g migdałów podzielonych na ćwiartki

Przygotowanie:

Masło, skórkę z limonki, cukier puder i cynamon mieszamy dokładni mikserem. Dodajemy sok z limonki, mak, a następnie mąkę w dwóch partiach. Ciasto dzielimy na pół. Z każdej części formujemy 18-centymetrowy wałek. Zawijamy go w folię aluminiową i wkładamy do lodówki. Kiedy ciasto stwardnieje kroimy je na 8-milimetrowe plasterki. Układamy na natłuszczonej blasze zachowując 2-centymetrowe odstępy. W środek każdego ciastka wciskamy kawałek orzecha. Pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku przez około 15 minut. Najpierw studzimy na blasze, po 5 minutach na kratce.

Ciasteczka z makiem i migdałami, 5.5 out of 6 based on 212 ratings

Twoja opinia