Ciasteczka z makiem i migdałami
Składniki:
(48 sztuk)
200 g miękkiego masła2 łyżeczki startej skórki z limonki75 g cukru pudrupół łyżeczki mielonego cynamonu2 łyżeczki soku z limonki1 łyżka maku260 g mąki35 g migdałów podzielonych na ćwiartki
Przygotowanie:
Masło, skórkę z limonki, cukier puder i cynamon mieszamy dokładni mikserem. Dodajemy sok z limonki, mak, a następnie mąkę w dwóch partiach. Ciasto dzielimy na pół. Z każdej części formujemy 18-centymetrowy wałek. Zawijamy go w folię aluminiową i wkładamy do lodówki. Kiedy ciasto stwardnieje kroimy je na 8-milimetrowe plasterki. Układamy na natłuszczonej blasze zachowując 2-centymetrowe odstępy. W środek każdego ciastka wciskamy kawałek orzecha. Pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku przez około 15 minut. Najpierw studzimy na blasze, po 5 minutach na kratce.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje