Ciasteczka z melasą i cynamonem
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 ? łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka mielonego cynamonu
? łyżeczki gałki muszkatołowej, zmielonej
? łyżeczki soli
1 ? szklanki cukru
? szklanki masła, miękkiego
1 duże jajko
? szklanki melasy
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. W średniej misce wymieszać mąkę, sodę, cynamon, gałkę muszkatołową oraz sól. Do głębokiego talerza wsypać ? szklanki cukru, odstawić. Przy pomocy miksera w dużej misce dokładnie połączyć masło i pozostałą szklankę cukru. Następnie dodać jajko oraz melasę i całość ponownie zmiksować. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać suche składniki, aż powstanie jednolite ciasto.
Z gotowego ciasta brać porcje wielkości czubatej łyżki i formować z nich kulki. Każdą z nich starannie obtoczyć w cukrze i układać na blasze wyłożonej pergaminem w odstępach około 3 centymetrów. Ciasteczka piec około 10 -15 minut, do momentu, aż ich brzegi zrobią się lekko złociste. Po upieczeniu odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje