Ciasteczka z melasą i cynamonem

Czas: do 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej

1 ? łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżeczka mielonego cynamonu

?  łyżeczki gałki muszkatołowej, zmielonej

? łyżeczki soli

1 ? szklanki cukru

? szklanki masła, miękkiego

1 duże jajko

? szklanki melasy

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. W średniej misce wymieszać mąkę, sodę, cynamon, gałkę muszkatołową oraz sól. Do głębokiego talerza wsypać ? szklanki cukru, odstawić. Przy pomocy miksera w dużej misce dokładnie połączyć masło i pozostałą szklankę cukru. Następnie dodać jajko oraz melasę i całość ponownie zmiksować. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać suche składniki, aż powstanie jednolite ciasto.

Z gotowego ciasta brać porcje wielkości czubatej łyżki i formować z nich kulki. Każdą z nich starannie obtoczyć w cukrze i układać na blasze wyłożonej pergaminem w odstępach około 3 centymetrów. Ciasteczka piec około 10 -15 minut, do momentu, aż ich brzegi zrobią się lekko złociste. Po upieczeniu odstawić do całkowitego ostygnięcia.

 

 

 

 

 

Twoja opinia

Dzisiejsze wydarzenia i promocje

    Właśnie w tym momencie aktualizujemy
    najciekawsze wydarzenia i promocje.
    Za chwile będziesz znów mógł je przeglądać,
    prosimy o cierpliwość.