Ciastka „Jacques Torres” z kawałkami czekolady
Składniki:
450 gram masła1 ? szklanki cukru pudru2 ? szklanki brązowego cukru4 duże jajka3 szklanki mąki pszennej3 szklanki mąki chlebowej1 łyżka soli2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki sody oczyszczonej1 łyżeczka ekstraktu z wanilii900 gram czekolady (o 60% zawartości kakao), grubo posiekanej
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. W dużej misce przy pomocy miksera ubić razem masło i cukier na puszystą masę. Następnie stopniowo dodawać jajka, a po dokładnym połączeniu masy dodać jeszcze obie mąki, proszek do pieczenia, sodę, wanilię oraz kawałki czekolady i ponownie starannie wymieszać. Na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem ułożyć za pomocą łyżki do lodów porcje ciasta w odstępach około 2-3 cm. Wstawić do piekarnika i piec aż staną się rumiane prze około 15-20 minut. Podawać wystudzone.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje