Ciastka pomarańczowo- migdałowe
Składniki:
(około 45 sztuk)200 g masła posiekanego1 łyżka drobno startej skórki z pomarańczy160 g cukru pudru2 łyżeczki wody z kwiatów pomarańczy (świeżo wyciśnięty sok, lub kilka kropel olejku pomaranczowego)2 jajka lekko roztrzepane300 g mąki310 g mielonych migdałów40 g migdałów zblanszowanych i przepołowionych
Przygotowanie:
Masło, skórkę z pomarańczy, przesiany cukier puder i wodę z kwiatów pomarańczy ubijamy mikserem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku i miksujemy aż dobrze się połączą z pozostałymi składnikami. Dodajemy stopniowo mąkę i dokładnie mieszamy, by uzyskać miękkie ciasto. Zawijamy je w folię aluminiową i odkładamy do lodówki na około 30 minut by stwardniało.
Z ciasta formujemy kulki, spłaszczamy je delikatnie, w środek wciskamy połówkę migdała i układamy na blasze zachowując odstępy. Pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Studzimy nie zdejmując z blachy.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje