Ciasto biszkoptowe z malinami i bezą

Czas: powyżej 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: średnie

Składniki:

300 gram niesolonego masła, w temperaturze2 ? szklanki mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka soli1 ? szklanki cukru2 duże jajka + 3 duże żółtka4 białka jaj1 łyżeczka czystego ekstraktu z wanilii1 szklanka mleka150 gram mrożonych malin, rozmrożonych i odsączonych? szklanki świeżych malin

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Dwie brytfanki o średnicy 20 centymetrów wysmarować odrobiną masła, wyłożyć ich spody pergaminem, a boki obsypać delikatnie mąką.W dużej misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia i sól. Odstawić. W drugiej misce przy pomocy miksera utrzeć na puszystą masę 1 szklankę cukru i masło. Ciągle miksując dodawać stopniowo całe jajka, 3 żółtka i wanilię. Następnie do przemian dodawać powoli mąkę oraz mleko i starannie miksować. Gotowa masę podzielić równo pomiędzy 2 brytfanki. Piec jednocześnie, około 25 ? 30 minut, do momentu, aż patyczek wbity w centrum ciasta po wyjęciu będzie suchy. Po upieczeniu cienkim nożem odciąć brzegi ciasta od brytfanki i odstawić na 10 minut do wstępnego ostygnięcia. Po upływie tego czasu ciasto przełożyć do góry nogami na kratkę do studzenia, usunąć pergamin i zostawić do całkowitego ostygnięcia.W małej misce wymieszać świeże i rozmrożone maliny. Na żaroodpornym półmisku położyć jeden spód ciasta, rozsmarować na nim maliny, zostawiając 1 cm granicę od brzegów. Następnie położyć na maliny drugi spód i lekko docisnąć. Odstawić.Rozgrzać piekarnik do 230 st. C. Do miski włożyć białka i ubić na sztywną pianę, wtedy stopniowo dodawać ? szklanki cukru, stale miksując. Ubitą na sztywno pianą posmarować ciasto od góry i z boków. Zrobić to tak aby powstały małe stożki i nierówności. Wstawić do piekarnika na około 2 minuty, do momentu, aż czubki bezy zrobią się lekko brązowe. Uważać, żeby nie spalić! Ostudzić przed podaniem.

Twoja opinia