Ciasto wiśniowe

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

3 łyżki miękkiego masła,2/3 szklanki cukru,2 żółtka,1 i 1/4 szklanki mąki,1/4 łyżeczki soli,2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,1/2 szklanki mleka,1 łyżeczka wanilii,2 białka,1 i 1/2 szklanki ugotowanych wiśni bez pestek

Przygotowanie:

Utrzeć masło z cukrem ma krem. Wbić żółtka, wymieszać. Przesiać trzykrotnie mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Do kremowej mieszanki dodawać na przemian mąkę i mleko, ubijając po każdym dodaniu. Dodać wanilię. Ubić białka na sztywną pianę i wmieszać do ciasta. Osuszyć wiśnie. Włożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia. Wylać ciasto na wiśnie. Wymieszać. Piec 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni C.

Ciasto wiśniowe, 6.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia