Ciasto z kawałkami czekolady, pieczone na patelni

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:2 szklanki mąki pszennej1 łyżeczka sody? łyżeczki soli? szklanki masła o temperaturze pokojowej? szklanki cukru? szklanki brązowego cukru1 duże jajko2 łyżeczki ekstraktu z wanilii1 ? szklanki groszków z mlecznej czekolady2 szklanki lodów waniliowychsos karmelowy*

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. W średniej misce wymieszać mąkę, sodę i sól, odstawić. W drugiej misce przy pomocy miksera ubić na puszystą pianę masło i oba rodzaje cukru. Następnie stopniowo dodawać jajka oraz ekstrakt wanilii i mieszać do całkowitego połączenia. Do masy dodać mąkę, a następnie groszki czekoladowe i starannie połączyć z całością.Masę przełożyć do 25 centymetrowej okrągłej patelni żaroodpornej, dokładnie docisnąć, aby ciasto się wyrównało i wstawić do rozgrzanego piekarnika na około 40 -45 minut. Po upływie tego czasu wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia na 15 ? 20 minut. Pokroić i podawać lekko ciepłe z gałką lodów waniliowych i sosem karmelowym.

Sos karmelowy*

Składniki:

1 szklanka cukru? łyżeczki soli? szklanki wody? szklanki śmietany kremówki2 łyżki masła? łyżeczki czystego ekstraktu z wanilii

Wykonanie:

W małym rondelku wymieszać cukier, sól i wodę. Gotować na średnim ogniu, aż cukier uzyska bursztynowy kolor (około 7 minut). Brzegi garnka przecierać pędzlem nasączonym w wodzie, aby zapobiec krystalizowaniu się cukru na brzegach. Zdjąć z ognia, dodać masło i mieszać do połączenia składników. Ostudzić do temperatury pokojowej i wymieszać z wanilią. Sos można trzymać w szczelnym pojemniku w lodówce do 2 tygodni. Przed podaniem podgrzać do temperatury pokojowej.

Twoja opinia