Cr?me br?lée

Czas: powyżej 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: trudne

Składniki:

400 ml słodkiej śmietany co najmniej 30%300 ml mlekalaska wanilii8 żółtek z jaj120 g cukru (do masy)120 g cukru pudru (do skorupki)

Przygotowanie:

Wielką pomocą przy przygotowaniu będzie mlekowar, ale nie każdy z niego korzysta, trzeba więc wówczas działać z podwojoną ostrożnością. Jeszcze ważniejsze będą kokilki – naczynia do zapiekania, kamionkowe lub żaroodporne. Metalowa foremka psuje efekt i nie trzyma temperatury. Zaczynamy właśnie od mleka , wlewamy je do mlekowaru (lub garnka) razem ze słodką śmietaną (co najmniej 30%). Gotujemy, nie dopuszczając do wrzenia (jeśli gotujemy w garnku). Fajnie jeżeli ugotujemy to z laską wanilii, którą później wyjmiemy. W tym czasie możemy utrzeć żółtka z jajek z cukrem. Jak zagotuje się mleko ze śmietaną, wyciągamy wanilię i lekko przestudzamy. Potem powoli dolewamy do masy jajecznej, cały czas mieszając. Tak powstałą masę przelewamy do kokilek. Cr?me br?lée piecze się w temperaturze 90-95 stopni, nie więcej, bo za szybko zetnie się jajko! Może to trwać od 60 do nawet 90 minut. Najlepiej co jakiś czas sprawdzić, trącając delikatnie kokilki. Jeżeli powierzchnia będzie stała, znaczy to że deser się ścina. Po chwili można go już będzie wyciągnąć. Po przestudzeniu można schować do lodówki żeby solidnie przestygło. Drugi trudny moment, to skorupka. Prawdziwe Cr?me br?lée musi mieć skorupkę z karmelu. Często w przepisach polecane jest użycie palnika z butlą gazową. Wówczas po prostu w jednej chwili topimy cukier posypany na wierzch deseru. Na szczęście znajomy kucharz ujawnił mi pewien sposób, który pozwala nam obejść ten problem. Potrzebujemy do tego odrobiny spirytusu, który mieszamy z cukrem. Smarujemy tym wierzch naszego kremu i podpalamy, pozwalają się wypalić alkoholowi.

Cr?me br?lée, 6.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia

Dzisiejsze wydarzenia i promocje

    Właśnie w tym momencie aktualizujemy
    najciekawsze wydarzenia i promocje.
    Za chwile będziesz znów mógł je przeglądać,
    prosimy o cierpliwość.