Czekoladowe ciasto Red Velvet

Czas: powyżej 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: trudne

Składniki:

2 ? szklanki mąki tortowej1 łyżeczka soli? szklanki kakao w proszku1 ? szklanki cukru1 ? szklanki oleju rzepakowego2 duże jajka? szklanki czerwonego barwnika spożywczego1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1 szklanka maślanki1 ? łyżeczki sody oczyszczonej2 łyżeczki białego octu winnego

Składniki na lukier:

? szklanki cukru1 łyżka syropu kukurydzianego3 duże białka, w temperaturze pokojowej

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Dwie 23 centymetrowe brytfanki wysmarować masłem, a następnie oprószyć mąką. W średniej misce wymieszać mąkę tortową, sól oraz kakao i odstawić. W drugiej misce za pomocą miksera dokładnie połączyć cukier i olej. Następnie kolejno dodawać po jednym jajku i starannie zmiksować. Dolewać barwnik spożywczy oraz wanilię, ciągle miksując. Teraz dodawać na przemian maślankę i mieszaninę mąki, stale mieszając do dokładnego połączenia. W małej miseczce wymieszać sodę i ocet. Dodać tę mieszaninę do ciasta i starannie wymieszać. Masę rozdzielić równomiernie między 2 brytfanki i wstawić do piekarnika. Piec przez około 30 ? 35 minut, do momentu, aż patyczek wbity w środek ciasta po wyjęciu będzie suchy. Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i zostawić na 5 min do ostygnięcia w brytfankach. Następnie wyjąć je z forem i zostawić do całkowitego ostygnięcia. W między czasie zrobić lukier.W rondlu połączyć ? szklanki cukru, syrop kukurydziany i 2 łyżki wody. Całość podgrzewać na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, do momentu, aż cukier się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia, przykręcić i trzymać na bardzo małym ogniu. Uważać żeby temperatura zbytnio nie opadła i cukier się nie skrystalizował! W międzyczasie ubić pianę z białek za pomocą miksera. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać 2 łyżki cukru i dalej ubijać. Do ubitej piany stopniowo wlewać stałym strumieniem ciepły syrop, stale miksując na wolnych obrotach. Następnie ubijać lukier na wysokich obrotach przez 5 ? 10 minut, aż będzie gęsty i błyszczący.Ostudzony placek ciasta przełożyć na paterę posmarować częścią kremu, przykryć drugim plackiem i lekko docisnąć. Całość łącznie z bokami ciasta pokryć starannie pozostałą częścią kremu.

Twoja opinia

Dzisiejsze wydarzenia i promocje

    Właśnie w tym momencie aktualizujemy
    najciekawsze wydarzenia i promocje.
    Za chwile będziesz znów mógł je przeglądać,
    prosimy o cierpliwość.