Czekoladowe muffiny
Składniki:
? szklanki niesłodzonego kakao
? szklanki ciepłej wody
3 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 ? łyżeczki grubej soli
1 ? szklanki niesolonego masła
2 ? szklanki cukru
4 duże jajka, w temperaturze pokojowej
1 łyżka ekstraktu wanilii
1 szklanka kwaśnej śmietany
krem czekoladowy*
czekolada do dekoracji (tarta lub wiórki czekoladowe)
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Foremki na muffiny wyłożyć papierowymi papilotkami. W małej miseczce wymieszać gorącą wodę i kakao. W dużej misce wymieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól. W rondelku rozpuścić masło oraz cukier, dodać do miski i starannie wymieszać. Po kilku minutach mieszania zacząć dodawać jajka, wanilię, a następnie mieszaninę z kakao. Następnie w dwóch partiach na przemian ze śmietaną dodawać mąkę. Masę rozłożyć równomiernie między foremki na muffiny, wypełniając każdą do ? wysokości. Piec około 20 minut, do momentu, aż patyczek wbity w środek wykałaczki po wyjęciu będzie suchy. Po całkowitym wystudzeniu babeczki można udekorować kremem czekoladowym i czekoladą.
Krem czekoladowy*
Składniki:
450 gram gorzkiej czekolady, drobno posiekanej
2 ? szklanki śmietany kremówki
? szklanki syropu kukurydzianego
Wykonanie:
Czekoladę umieścić w dużej misce żaroodpornej. W rondelku doprowadzić do wrzenia śmietanę oraz syrop kukurydziany. Gorącą śmietaną zalać czekoladę i odstawić na 5 minut. Gdy czekolada zacznie się topić, wymieszać ją starannie ze śmietaną używając miksera. Ubijać kilka minut, aż masa zrobi się puszysta. Wstawić na maksymalnie 5 minut do lodówki i od razu udekorować babeczki.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje