Czekoladowe muffiny

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

? szklanki niesłodzonego kakao

? szklanki ciepłej wody

3 szklanki mąki

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 ? łyżeczki grubej soli

1 ? szklanki niesolonego masła

2 ? szklanki cukru

4 duże jajka, w temperaturze pokojowej

1 łyżka ekstraktu wanilii

1 szklanka kwaśnej śmietany

krem czekoladowy*

czekolada do dekoracji (tarta lub wiórki czekoladowe)

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Foremki na muffiny wyłożyć papierowymi papilotkami. W małej miseczce wymieszać gorącą wodę i kakao. W dużej misce wymieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól. W rondelku rozpuścić masło oraz cukier, dodać do miski i starannie wymieszać. Po kilku minutach mieszania zacząć dodawać jajka, wanilię, a następnie mieszaninę z kakao. Następnie w dwóch partiach na przemian ze śmietaną dodawać mąkę. Masę rozłożyć równomiernie między foremki na muffiny, wypełniając każdą do ? wysokości. Piec około 20 minut, do momentu, aż patyczek wbity w środek wykałaczki po wyjęciu będzie suchy. Po całkowitym wystudzeniu babeczki można udekorować kremem czekoladowym i czekoladą.

Krem czekoladowy*

Składniki:

450 gram gorzkiej czekolady,  drobno posiekanej

2 ? szklanki śmietany kremówki

? szklanki syropu kukurydzianego

Wykonanie:

Czekoladę umieścić w dużej misce żaroodpornej. W rondelku doprowadzić do wrzenia śmietanę oraz syrop kukurydziany. Gorącą śmietaną zalać czekoladę i odstawić na 5 minut. Gdy czekolada zacznie się topić, wymieszać ją starannie ze śmietaną używając miksera. Ubijać kilka minut, aż masa zrobi się puszysta. Wstawić na maksymalnie 5 minut do lodówki i od razu udekorować babeczki.

 

 

 

Twoja opinia