Czekoladowe muffiny z cukinią i orzechami włoskimi

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

? szklanki roztopionego masła

1 szklanka cukru

1 duże jajko

24 połówek orzecha włoskiego, bez skorupek

1 szklanki mąki

1 szklanka drobno startej cukinii

? szklanki niesłodzonego kakao w proszku

? szklanki posiekanej gorzkiej czekolady

3 łyżki kwaśnej śmietany

? łyżeczki grubej soli

? łyżeczki czystego ekstraktu z wanilii

olej do wysmarowania foremek

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. W dużej misce wymieszać razem do całkowitego połączenia masło, cukier, sól i jajka. Następnie dodać ekstrakt wanilii, cukinię oraz śmietanę i ponownie starannie wymieszać. Na koniec dodać czekoladę i wmieszać do całości.

24 foremki na muffiny wysmarować tłuszczem. Każdą foremkę wypełnić 2 łyżkami masy, a na wierzchu ułożyć połówkę orzecha włoskiego. Piec około 15-20 minut. Przed podaniem odstawić do całkowitego wystudzenia.

 

 

 

Twoja opinia