Czerwone podpłomyki
SKŁADNIKI:
1 i 1/2 szkl. mąki2-3 łyżeczek cukru3 łyżeczek koncentratu pomidorowego1/2 małej czerwonej paprykiparę plastrów szynkiser żółty (ilość wg. uznania)szczypta ziół (mieszanka włoska lub do pizzy)olej ciepła woda
PRZYGOTOWANIE:
1. Paprykę kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Dodajemy do niej paprykę i podsmażamy na rumiano. W tym czasie kroimy szynkę w drobne plasterki i dodajemy do papryki.2. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy koncentrat, usmażoną paprykę i szynkę wraz z olejem, zioła i starty na drobno ser. Dodajemy ciepłej wody i zagniatamy ciasto.3. Ciasto rozwałkowujemy i kieliszkiem do wina wycinamy kółka. Rozgrzewamy patelnię (bez oleju!) i układamy na niej kółka. Smażymy mocno z obu stron, po czym zmniejszamy ogień i pozwalamy im się jeszcze podsmażyć. Placuszki powinny być rumiane, chrupkie na wierzchu i miękkie w środku.Najlepiej smakują na ciepło. Idealne do sosów i dipów.Smacznego!
Dzisiejsze wydarzenia i promocje