Duszona karkówka na warzywach

Czas: powyżej 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: średnie

SKŁADNIKI:- pieprz,- 2 łyżki masła (jeśli ktoś lubi smalec, to zamiast masła można użyć smalcu),- 2 marchewki,- 2 pietruszki,- dwa ziarna jałowca,- 4 goździki,- 3 liście laurowe,- gałązka rozmarynu,- 250 ml wywaru mięsnego.

PRZYGOTOWANIE:1. Umyte mięso związać w roladę. Oprószyć solą, pieprzem (sam z własnego doświadczenia dodaję jeszcze odrobinę pieprzu ziołowego). Ze wszystkich stron mięso dokładnie obsmażyć na maśle (bądź smalcu).2. Marchew obrać, przekroić wzdłuż, a potem w kawałki długości około 3 cm. Pietruszkę obrać i pokroić w plasterki. Warzywa przełożyć do rondelka po mięsie, podsmażyć. Następnie na podsmażonych warzywach umieścić mięso. Dodać przyprawy i podlać wywarem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec około 2 godzin, aż mięso zmięknie, podlewając je od czasu do czasu wypieczonym sosem (czyli tym wywarem którym zostało podlane mięso).3. Upieczone mięso pokroić w grube plastry. Obłożyć miękkimi warzywami, podlać sosem z pieczenia (wcześniej z sosu wyjąć przyprawy). Udekorować gałązką z rozmarynu. Podawać z ugotowanymi ziemniakami albo z ziemniaczanymi kluseczkami.

A teraz jak szybko zrobić kluseczki:)Zetrzeć 800 g gotowanych ziemniaków, następnie dodać 250 g mąki krupczatki, 80 g masła, 2 jajka, posolić i zagnieść ciasto. Łyżeczką odcinać kluseczki i wrzucać do posolonego wrzątku. Gdy wypłyną na powierzchnię, odcedzić i podawać najlepiej z odrobiną masła :) .

Duszona karkówka na warzywach, 5.5 out of 6 based on 212 ratings

Twoja opinia