Duszona wieprzowina z jabłkami i kapustą

Czas: powyżej 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: średnie

Składniki:

2 łyżki oleju roślinnego450 gram polędwicy wieprzowej, pokrojonej w kostkę3 łyżki mąkisól i pieprz1 cebula? łyżeczki kminku2 szklanki bulionu drobiowego2 szklanki wody1 łyżka musztardy Dijon200 gram zielonej kapusty, drobno pokrojonej200 gram czerwony ziemniaków2 kwaśne zielone jabłka Granny Smith, pokrojone na kawałkiłyżki posiekanej świeżej pietruszki

Wykonanie:

W garnku z grubym dnem rozgrzać łyżkę oleju. Mąkę wymieszać z ? łyżeczki soli i ? łyżeczki pieprzu. Polędwiczki obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju, często mieszając przez około 6 minut. Przełożyć na talerz.Zmniejszyć ogień, na patelnie dodać pozostałą łyżkę oleju, cebulę i kminek, podsmażać, aż cebula będzie miękka. Dodać pozostałą łyżkę mąki i dokładnie wymieszać.W oddzielnej misce wymieszać wodę, musztardę, kapustę, ziemniaki i ? łyżeczki soli. Dorzucić na patelnię do cebuli, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 15 minut. Następnie dodać jabłka i gotować kolejne 10 minut.Tuż przed podaniem wymieszać z wieprzowiną, podgrzać i posypać posiekaną pietruszką. Podawać od razu.

Twoja opinia