Enchilady z kurczakiem

Czas: do 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: łatwe

Dobrym sposobem na przyrządzenie piersi z kurczaka jest gotowanie na parze. Mięso jest soczyste gdyż zachowuje wilgoć i przygotowywane jest bez dodatku tłuszczu.

Składniki:

gruba sól i świeżo mielony pieprz200 g piersi kurczaka2 łyżki oleju roślinnego2 ząbki czosnku, posiekane? szklanki mąki pszennej1 łyżeczka kminku mielonego1 do 2 łyżek siekanych papryczek chipotle (mogą być chilli lub jalapeno)1 szklanka rosołu8 tortilli1/2 szklanki tartego sera żółtego

Wykonanie:

Na dużej patelni ze szczelną pokrywką doprowadzić do wrzenia odrobinę wody. Dodać kurczaka , zmniejszyć ogień i gotować około 12 aż kurczak nie będzie surowy (w razie potrzeby dolewać wodę). Gotowego kurczaka przerzucić do miski, rozdrobnić widelce i odstawić.

Podczas, gdy kurczak się gotuje, w rondelku zrobić sos. Rozgrzać olej na średnim ogniu, dodać czosnek, po upływie 1 minuty dorzucić mąkę, kminek i papryki chipotle (mogą być też chilli lub jalapenos), gotować mieszając około 1 minuty. Dodać rosół ? szklanki wody i dokładnie połączyć, doprowadzić do wrzenia. Przykręcić ogień i gotować mieszając od czasu do czasu, aż sos lekko zgęstnieje (5 do 8 minut), doprawić solą i pieprzem. Dodać 1 szklankę sosu d kurczaka i dokładnie połączyć. Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Na dno 20 centymetrowego naczynia żaroodpornego wlać ? szklanki sosu i odstawić. Tortille podgrzać w mikrofalówce około 1 minuty. Wypełnij każdą tortillę mieszanką kurczaka, ciasno zawiń i ułóż w naczyniu żaroodpornym łączeniem do dołu. Zrobić to kolejno z pozostałymi tortillami. Polać pozostałą częścią sosu, posypać serem i wstawić do piekarnika. Piec 15-20 minut.

Twoja opinia