Faszerowane gruszki

Czas: do 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: średnie

Składniki:

250 g wątróbek drobiowych1 kostka warzywna2 ziarenka ziela angielskiego1 listek laurowy1/2 l wody3 łyżki posiekanych orzechów włoskich1 łyżeczka suszonej bazylii1 łyżeczka suszonego estragonu3 łyżki czerwonego wytrawnego wina1 niewielka cebula1 łyżka oliwy2 jajka6 twardych gruszeksólświeżo mielony pieprzlistki bazylii lub borówki do dekoracji

Przygotowanie:

Opłukane wątróbki wkładamy do garnka, dodajemy kostkę warzywną, ziele angielskie i listek laurowy, zalewamy 1/2 litra wody i gotujemy 20 minut. Zostawiamy w wodzie do wystygnięcia. Wątróbkę odcedzamy i drobno siekamy. Dodajemy orzechy, suszone zioła, wino i posiekaną oraz podsmażoną na oliwie cebulę, doprawiamy solą i pieprzem. Jajka rozkłócamy i dodajemy do farszu, mieszamy, aby uzyskać jednolitą masę. Gruszki kroimy na pół i wydrążamy małą łyżeczką gniazda nasienne. Każdą z połówek nadziewamy obficie farszem. Blachę do pieczenia smarujemy oliwą i układamy na niej gruszki. Pieczemy przez pół godziny w temperaturze 180°C. Serwujemy ciepłe, przybrane posiekaną bazylią lub borówkami.

Faszerowane gruszki, 6.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia