Gnocchi z pesto

Czas: do 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: średnie

Składniki:

Pesto:150 g liści świeżej bazylii50 g tartego parmezanu50 ml oliwy40 g orzeszków pinii2 ząbki czosnkusólGnocchi:0,5 kg dobrze wymytych ziemniaków1 łyżeczka soli150 g mąki1 duże jajo

Przygotowanie:

Pesto:

Umytą i osuszoną bazylię miksujemy z parmezanem, solą, orzeszkami i czosnkiem. Wlewamy po trochu oliwę dalej miksując. Sos będzie gotowy, gdy wszystko utworzy jednolitą masę.

Gnocchi:

Ziemniaki ugotować w mundurkach, odcedzić i obrać jeszcze ciepłe. Rozdrobnić. W misce zmieszać mąkę z solą. Do rozgniecionych ziemniaków dodać roztrzepane jajo i połowę mąki z solą. Wyrabiać ciasto, dosypując pomału pozostałej mąki, aż masa będzie gładka, miękka i lekko lepka. Uformować wałki o ok. 2,5 cm średnicy, następnie pokroić je na 2 cm kawałki. Uformować gnocchi, spłaszczając lekko każde kopytko widelcem.

Następnie należy zagotować ok. 5 litrów wody, nie solić, gdyż spowoduje to sklejanie się gnocchi. Wrzucamy kluseczki do wody, po wypłynięciu na powierzchnię gotujemy 20 sekund, po czym wyjmujemy je.

Gorące gnocchi mieszamy z pesto i podajemy.

Gnocchi z pesto, 6.0 out of 6 based on 212 ratings

Twoja opinia