Grillowane piersi z kurczaka w ostrej glazurze brzoskwiniowej

Czas: do 30 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: średnie

Składniki:

1 szklanka brzoskwiń z puszki lub dżemu brzoskwiniowego1 duży ząbek czosnku, posiekany2 łyżki oliwy z oliwek1 łyżka sosu sojowego + 1 łyżeczka1 łyżka musztardy? łyżeczki pieprzu cayenne1 łyżeczka soli, plus więcej do smaku? łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu4 piersi z kurczaka4 dojrzałe brzoskwinie, przecięte na pół i bez pestek

Wykonanie:

Rozgrzać grill. W średniej misce połączyć, brzoskwinie z puszki (ewentualnie dżem) , czosnek, oliwę z oliwek, sos sojowy, musztardę, pieprz cayenne, sól i pieprz i dokładnie wymieszać.Posypać piersi kurczaka solą oraz pieprzem i umieścić z boku grilla. Drugą stronę kurczaka posmarować glazurą. Grillować około 10 minut z każdej strony, obracając co około 3 minuty, ciągle smarując glazurą. Jeżeli kurczak robi się zbyt ciemny, należy przenieść do na bok grilla.Połówki brzoskwiń położyć na grillu, płaską stroną do dołu i grillować 2 minuty. Obrócić, posmarować glazurą i grillować kolejne 3-4 minuty, aż będą miękkie.Gotowego kurczaka przenieść na półmisek razem z brzoskwiniami i od razu podawać.

Twoja opinia