Grillowany łosoś z sosem z grejpfruta i chili

Czas: do 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: średnie

Składniki:3 czerwone grejpfrut3 – 4 łyżki brązowego cukru? do ? łyżeczki płatków chili4 filety z łososia bez skóry, (około 170 gram każdy)

Wykonanie:Grejpfruty obrać i wyodrębnić z nich kilka cząstek, resztę odłożyć na bok. Każdą cząstkę delikatnie obrać z otaczającej ją cienkiej błonki i odłożyć na bok. Z pozostałej części grejpfrutów wycisnąć 1 ? szklanki soku. Umieścić go razem z brązowym cukrem i chili w garnku. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 15 minut, aż całość będzie mieć konsystencję syropu. Połowę sosu odlać do miseczki i odstawić do wystygnięcia.Do garnka z syropem dodać 1 filiżankę cząstek grejpfrutów i doprowadzić do wrzenia. Mieszając od czasu do czasu, do momentu, aż kawałki owoców nieco się rozpadną.Grill rozgrzać do średniowysokiej temperatury. Oprószonego solą i pieprzem łososia położyć na grillu i obracać co kilka minut. Kiedy łosoś nabierze koloru, należy smarować go glazurą przy każdym obróceniu. Po upływie około 10 – 15 minut przenieść łososia na talerz i polać zachowaną częścią sosu. Podawać od razu.

Twoja opinia