Gruszki w białym winie

Czas: powyżej 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

(dla 6 osób)

6 gruszek

szklanka wytrawnego, białego wina

1/3 szklanki wody

2,5 szklanki cukru

skórka z połowy jednej cytryny

laska wanilii

Przygotowanie:

Gruszki obrać,  przekroić na pól i usunąć gniazda nasienne. W rondlu, w którym wszystkie owoce zmieszczą się obok siebie, zagotować wino, wodę cukier, skórkę cytrynową, laskę wanilii. Mieszamy aż cukier się rozpuści.

Wkładamy gruszki i zmniejszamy ogień. Przykrywamy garnek i gotujemy około 20 min. aż łatwo będzie wbić w nie nożyk.

Przekładamy gruszki na talerz. Ustawiamy średni ogień pod rondlem i gotujemy syrop aż zgęstnieje i zrobi się złotawy.

Gruszki odstawiamy by lekko ostygły, polewamy sosem i podajemy.

Gruszki w białym winie, 5.5 out of 6 based on 212 ratings

Twoja opinia