Gruszki w białym winie
Czas: powyżej 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
(dla 6 osób)
6 gruszek
szklanka wytrawnego, białego wina
1/3 szklanki wody
2,5 szklanki cukru
skórka z połowy jednej cytryny
laska wanilii
Przygotowanie:
Gruszki obrać, przekroić na pól i usunąć gniazda nasienne. W rondlu, w którym wszystkie owoce zmieszczą się obok siebie, zagotować wino, wodę cukier, skórkę cytrynową, laskę wanilii. Mieszamy aż cukier się rozpuści.
Wkładamy gruszki i zmniejszamy ogień. Przykrywamy garnek i gotujemy około 20 min. aż łatwo będzie wbić w nie nożyk.
Przekładamy gruszki na talerz. Ustawiamy średni ogień pod rondlem i gotujemy syrop aż zgęstnieje i zrobi się złotawy.
Gruszki odstawiamy by lekko ostygły, polewamy sosem i podajemy.
Gruszki w białym winie,
Dzisiejsze wydarzenia i promocje