Gulasz jagnięcy z ziemniakami i porami
Składniki:
1 ? kg łopatki jagnięcej bez kości, pokrojonej na 2,5 cm kawałkigruba sól i pieprz mielony1 kg porów, opłukanych, przepołowionych wzdłuż i pociętych na plasterki5 ? szklanki bulionu z kurczaka120 gram małych ziemniaków, przekrojonych na pół1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki
Wykonanie:
Do dużego garnka wrzucić jagnięcinę i lekko obsmażyć na tłuszczu, który się z niej wytopi. (Jeżeli będzie go za mało należy dodać olej) Gdy jagnięcina będzie rumiana ze wszystkich stron dodać pory i podsmażać przez kilka minut, ciągle mieszając, aż pory będą przezroczyste. Zalać bulionem i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 45 minut. Na koniec dodać ziemniaki i gotowa aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać posypane natką pietruszki.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje