Gulasz po meksykańsku

Czas: powyżej 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

pierś z kurczaka (pojedyńcza)czekolada gorzka 2 kostkichilli w proszku 4 szczyptyolej rzepakowy 2 łyżkipomidory krojone z puszki 0.5 puszkiczosnek (ząbek)sól do samkufasola czerwona konserwowa z puszki 1/3 puszkikukurydza z puszki 2 łyżkibulion lub wywar z warzyw 0.75 szklankisok z cytryny do smakucynamon 0.5 łyżeczki

Przygotowanie:

Pierś kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w dużą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekany ząbek czosnku i chwilkę dusimy, dodajemy pomidory z puszki i dalej dusimy, aż powstanie gęsty sos. Dodajemy bulion, mięso oraz przyprawy: chilli, sól, cynamon. Przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy 5 minut. Jak mięsko będzie już miękkie dokładamy 2 kostki czekolady, dokładnie mieszając do jej roztopienia i połączenia ze wszystkimi składnikami. Dodajemy połowę fasoli (drugą połowę pozostawiamy do dekoracji potrawy) oraz zmiksowaną kukurydzę. Dusimy wszystko razem bez przykrycia – do częściowego odparowania bulionu, tak aby danie osiągnęło pożądaną przez nas konsystencję. Doprawiamy sokiem z cytryny.

Gulasz po meksykańsku, 5.5 out of 6 based on 212 ratings

Twoja opinia