Gulasz wołowy

Czas: do 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

3 kg wołowiny , oczyszczonej z tłuszczu, pokrojonej na 3cm kawałki1/3 szklanki przecieru pomidorowego3 łyżki octu balsamicznego2 łyżki mąki pszennejgruba sól i świeżo mielony pieprz2 średnie cebule, pokrojone w drobną kostkę450 gram małych młodych ziemniaków, dobrze oczyszczonych450 gram marchewki, pokrojonej w 2,5 cm kostkę6 ząbków czosnku, rozbitych2 liście laurowe

Wskazówki

Rozgrzać piekarnik do 189 st. C. Do garnka ze szczelną pokrywką włożyć wołowinę, przecier pomidorowy, ocet i mąkę, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać cebulę, ziemniaki, marchew, czosnek, liście laurowe i 3 szklanki wody. Doprowadzić do wrzenia, przykryć. Włożyć garnek do piekarnika na 2 ? 2 ? godziny. Przed podaniem wyjąć liście laurowe i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.

Twoja opinia