Gulasz z kapustą
Składniki:
25 dag piersi z indykaszalotkałyżeczka majerankułyżka oleju40 dag kiszonej kapustykwaśne jabłkołyżeczka słodkiej papryki w proszku125 ml bulionu warzywnegośredni ziemniak100 ml kwaśnej śmietanyłyżka klarowanego masłapo strąku czerwonej i zielonej paprykisól, świeżo mielony pieprz2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Mięso pokroić w kostkę. Szalotkę obrać, posiekać i razem z majerankiem poddusić na rozgrzanym oleju. Dodać kiszoną kapustę, obrane i pokrojone w kostkę jabłko i mieloną paprykę. Zalać bulionem, zagotować i dusić pod przykryciem 20 min. Ziemniak obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dodać do kapusty. Wlać śmietanę, zagotować, przyprawić solą i pieprzem. Masło podgrzać, wrzucić mięso i pokrojoną paprykę. Smażyć ok. 8 min. Doprawić solą i wymieszać z kapustą. Posypać natką.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje