Gulasz z krewetek

Czas: do 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

2 łyżki oliwy z oliwek450 gram ziemniaków, przepołowionych i pokrojonych na cienkie plasterki2 marchewki, pocięte na cienkie plasterki2 ząbki czosnku, pocięte na cienkie plasterki1 średnia cebula, przekrojona na ćwiartki i następnie na cienkie plasterki100 gram kiełbasy z kurczaka , przekrojonej wzdłuż na pół, a następnie na plasterki? łyżeczki pieprzu cayennegruba sól i pieprz mielony2 łyżki mąki pszennej1 ? szklanki bulionu drobiowego450 gram krewetek, obranych i oczyszczonych? szklanki posiekanej natki pietruszki

Wykonanie:

W garnku z grubym dnem rozgrzać olej. Dodać ziemniaki, marchew, czosnek, cebulę, kiełbasę oraz pieprz cayenne i doprawić solą i pieprzem. Podsmażać ciągle potrząsając garnkiem, aż ziemniaki będą miękkie w środku i chrupiące z zewnątrz, czyli około 10 – 15 minut. Ziemniaki i warzywa posypać mąką i delikatnie wymieszać. Zalać bulionem i doprowadzić do wrzenia. Gotować 5 minut, następnie dodać krewetki i gotować kolejne 5 minut, do momentu, aż krewetki nie będą przezroczyste. Zdjąć z ognia, wymieszać z natką pietruszki i od razu podawać.

Twoja opinia