Gulasz z pstrąga
Składniki:
60 dag wędzonego pstrąga80 dag ziemniaków25 dag wędzonego boczku4 cebule3 pomidory2 łyżki masłalistek laurowy2 łyżki szałwiisól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Boczek pokroić w słupki. Cebule obrać, pokroić na plasterki. Pomidory umyć, pokroić w kostkę. Rybę podzielić na kawałki, wyjąć ości. Szałwię opłukać, osuszyć, pokroić w paseczki. Łyżkę masła stopić na patelni, zeszklić cebulę, ale jej nie rumienić, odłożyć na talerz. Na tej samej patelni stopić resztę masła, wrzucić ziemniaki, podsmażyć ze wszystkich stron, aż się zezłocą. Dodać boczek, pokruszony listek laurowy i szałwię, znowu chwilę podsmażyć. Zmniejszyć ogień, dorzucić usmażoną cebulę, pomidory i rybę, wymieszać. Chwilę podgrzewać, mieszając, żeby sok z pomidorów nieco odparował. Mocno przyprawić pieprzem i delikatnie solą.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje