Hamburgery Amerykańskie
Składniki:
Oliwa do grillowania700 gram mielonej, chudej karkówki wołowejgruboziarnista sól oraz świeżo mielony pieprz4 plasterki sera cheddar4 duże bułki do hamburgerów4 łyżeczki majonezu (opcjonalnie)1 pomidor pokrojony na 4 grube plastry? słodkiej cebuli, pokrojonej na grube 4 krążki4 liście sałaty rzymskiej
Wykonanie:
Rozgrzej grill do średnio- wysokiej temperatury, smarując go przy tym pędzelkiem namoczonym w oliwie. Delikatnie uformuj wołowinę w burgery 2,5 cm grubości i 10 cm średnicy , robiąc wgniecenie palcem u góry każdego z nich. Obficie dopraw obie strony solą i pieprzem. Grilluj burgery 3 minuty. Przewróć na drugą stronę, połóż na nich kawałek sera i grilluj jeszcze 4 minuty, aby były średnio krwiste. Bułkę przekrój na pół i połóż na grillu, na jakieś 30 sekund, do czasu aż będzie delikatnie przypieczona. Rozprowadź na nich majonez. Na bułce umieść mięso, pomidora, sałatę i cebulę
Wskazówki:
Dodatki: Najważniejsze jest, aby kroić grube kawałki pomidorów, sałaty oraz cebuli – delikatne i drobne kawałki mogłyby ?zginąć? w tej gigantycznej kanapce.
Kotlecik: Chuda mielona karkówka wołowa tworzy soczystego, a nie tłustego burgera. Kotlecik formuje się delikatnie, nie zbijając go, aby zapewnić delikatną teksturę. Robienie wgłębienia na środku zapobiega robieniu się ?górki? podczas grillowania
Przyprawianie: Sól wyciąga wodę z mięsa. Delikatnie przypraw kotlecik z zewnątrz, a nie podczas mieszania mięsa, aby środek pozostał soczysty.
Ser: Potrzebujesz wyrazistego sera dla podkreślenia smaku wołowiny. Dodawaj ser natychmiast po przewróceniu burgera, aby ser się stopił.
Bułka: Odpowiedni rodzaj bułki jest istotny w tym przepisie. Świeża bułka jest znacznie lepsza, niż pakowana bułka o długim terminie ważności. Bardzo ważne jest aby po wchłonięciu soków, kanapka nie zrobiła się gumowa.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje