Idealny pieczony kurczak

Czas: powyżej 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

cały kurczak (ok. 3 kg)2 łyżki masłasól i świeżo zmielony czarny pieprz2 średnie cebule, obrane i pokrojone w poprzek na krążki o grubości 1 cm1 cytryna3 duże ząbki czosnku, obrane4 gałązki świeżego tymianku1 szklanka bulionu z kurczaka

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 220 st. C. Kurczaka oczyścić (jeżeli w jego środku są podroby to należy je usunąć ) wypłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, od środka obficie posypać solą i pieprzem.Przygotowanego kurczaka natrzeć w całości cytryną, co zmiękczy mięso. Do środka kurczaka włożyć lekko rozgniecione nożem ząbki czosnku, gałązki tymianku, i pozostałą cytrynę. W głębokim naczyniu żaroodpornym rozłożyć na dnie plasterki cebuli, na wierzch położyć kurczaka. (jego nogi najlepiej podwiązać sznurkiem do góry). Całego kurczaka nasmarować miękkim masłem i posypać obficie solą i pieprzem. Włożyć do piekarnik i piec do momentu, aż skórka będzie złota i chrupiąca, a po wbiciu patyczka z kurczaka nie będzie wypływać żaden płyn. (około 1- 1 ? godziny). Kiedy kurczak wydaje się gotowy, najlepiej wbić w niego termometr do mięsa, temperatura piersi powinna wynosić 80 st. C , a temperatura uda 90 st. C.Kurczaka wyjąć z piekarnika i odstawić na 10-14 minut. W międzyczasie na patelnię wlać przecedzony pozostały sok z kurczaka oraz cebulę, podgrzać, dodać bulion i gotować około 4 minut ciągle mieszając, aż płyn się zredukuje. Następnie przecedzić przez gęste sitko, dokładnie dociskając cebulę w sitku, dodać łyżkę masła i starannie wymieszać.Rozciąć nogi kurczaka, podawać z sosem w miseczce.

Twoja opinia