Jambalaya

Czas: do 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: średnie

Składniki:

? szklanki oliwy z oliwek450 gram piersi z kurczakagruba sól i świeżo mielony pieprz3 łodygi selera naciowego, drobno posiekane1 średnia cebula, drobno posiekana1 zielona papryka, oczyszczona i drobno posiekana450 gram kiełbasy, pokrojonej w plasterki2 ząbki czosnku, posiekane2 szklanki bulionu z kurczaka? łyżeczki przyprawy ?Old Bay?1 puszka pomidorów krojonych1 szklanka długo ziarnistego ryżu

Wykonanie:

Rozgrzać olej na patelni. Kurczaka doprawić solą i pieprzem. Smażyć, aż do uzyskania złotego koloru, czyli około 5 minut z każdej strony. Zdjąć z patelni, przełożyć na talerz i pokroić na skośne paski.Na duża patelnię dodać selera, cebulę, paprykę i smażyć około 5 minut, ciągle mieszając. Następnie dodać kiełbasę i smażyć kolejne 3 minuty. Dorzucić czosnek i podsmażać jeszcze 1 minutę. Na koniec na patelnię dodać przyprawę Old Bay, pomidory i ? szklanki wody, doprowadzić do wrzenia. Po kilku minutach dodać ryż i kurczaka, zmniejszyć ogień i dusić 5 minut. Przykryć, zdjąć z ognia, odstawić do momentu, aż ryż będzie miękki (około 30 ? 35 minut). Doprawić solą i pieprzem.

Składniki do przygotowania przyprawy ?Old Bay?:

1 łyżka liści laurowy, mielonych2 ? łyżeczki soli selerowej1 ? łyżeczki musztardy sucho1 łyżeczka czarnego pieprzu? łyżeczki mielonego białego pieprzu? yżeczki gałki muszkatołowej, zmielonej? łyżeczki mielonych goździków? łyżeczki ziela angielskiego, zmielonego? łyżeczki mielonego imbiru1 łyżeczka papryki? łyżeczki płatków chilli, zmiażdżonych

Wszystkie składniki starannie wymieszać i połączyć ze sobą.

Twoja opinia