Kanapka z kurczakiem i surówką z czerwonej kapusty
Składniki:
2 ostre zielone papryki1 łyżka oleju roślinnego2 piersi kurczaka, przekrojone poziomo na połowygruba sól i świeżo mielony pieprz? cebuli, pokrojonej na piórka2 ząbki czosnku, posiekane1 łyżeczka mielonego kminku240 gram białego sera cheddar, rozdrobnionego4 kajzerki, przekrojone na pół i wydrążonechipsy bananowe
Sałatka:tarta marchewczerwona kapustatarte jabłko
Sos:2 łyżki kwaśnej śmietany2 łyżki śmietany kremówkiszczypta soli
Wykonanie:
Papryki opiec nad ogniem lub na grillu, często obracając, do momentu, aż będą czarne ze wszystkich stron. Przełożyć do miski i szczelnie przykryć folią. Odstawić do ostygnięcia. Następnie zdjąć zwęgloną skórkę za pomocą ręcznika papierowego, wyjąć nasiona i pokroić w poprzek w cienkie paski.
Na dużej patelni rozgrzać olej. Kurczaka doprawić solą i pieprzem, smażyć z obu stron aż zbrązowieje. Zdjąć z patelni i położyć na blasze do pieczenia.
Na patelnie wrzucić pokrojone papryczki, cebulę, czosnek i kminek, doprawić solą i pieprzem i smażyć, aż cebula będzie miękka. Przełożyć porcję na każdy kawałek kurczaka, posypać serem i wstawić na chwilę do piekarnika, aby ser się rozpuścił.W między czasie w dużej misce wymieszać tartą marchew, drobno pokrojoną czerwoną kapustę i tarte jabłko, doprawić solą i pieprzem. Składniki na sos dokładnie ze sobą połączyć.
Do wydrążonej bułki włożyć surówkę z marchwi, polać sosem, na to położyć kawałek kurczaka z serem i drugą część bułki. Tak zrobioną kanapkę spożywać od razu. Podawać z chipsami bananowymi.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje