Korzenne ciasto z kandyzowanym imbirem

Czas: powyżej 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: średnie

Składniki:

Na ciasto:

? szklanki masła, miękkiego

1 ? szklanki mąki

? łyżeczki proszku do pieczenia

? łyżeczki sody

1 łyżka mielonego imbiru

1 łyżeczka mielonego cynamonu

? łyżeczki startej gałki muszkatołowej

? łyżeczki grubej soli

? łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

szczypta mielonych goździków

1 ? szklanki brązowego cukru

1 duże jajko

1 duże żółtko

? szklanki melasy

1 szklanka posiekanego kandyzowanego imbiru, pokrojonego na 0,5 cm kawałki

? szklanki rodzynek

Na lukier:

? szklanki brązowego cukru

2 łyżki mleka

2 łyżki masła

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

1 szklanka cukru pudru

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Prostokątną brytfankę o wymiarach 25 na 35 centymetrów wysmarować masłem i wyłożyć pergaminem, odstawić.

W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, mielony imbir, cynamon, gałkę muszkatołową, sól, pieprz i goździki. W drugiej misce przy pomocy miksera masło ubić z brązowym cukrem na puszystą masę. Dodać całe jajko oraz żółtko i melasę. Po dokładnym zmiksowaniu zmniejszyć obroty i stopniowo dodawać mąkę. Gdy masa będzie jednolita dorzucić ? szklanki kandyzowanego imbiru oraz rodzynki, całość starannie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto rozprowadzić równomiernie w przygotowanej brytfance, wyrównać i wstawić do piekarnika na około 18 ? 22 minut. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia.

Gdy ciasto całkowicie ostygnie można przygotować lukier. W rondelku umieścić brązowy cukier, mleko oraz masło i podgrzewać na średnim ogniu. Gotować stale mieszając, do momentu, aż masło i cukier całkowicie się rozpuszczą. Zdjąć z ognia i stale energicznie mieszając dodawać ekstrakt wanilii oraz cukier puder. Jeżeli po rozpuszczeniu wszystkich składników cukier jest zbyt gęsty, należy dodać odrobinę mleka, lub odwrotnie, kiedy jest zbyt rzadki dodać odrobinę cukru pudru. Lekko ostudzić. Ciasto polać przygotowanym lukrem i posypać pozostałym kandyzowanym imbirem. Kiedy lukier zastygnie pokroić ciasto na nieduże kawałki i przechowywać do 5 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku.

 

 

 

 

 

Twoja opinia