Krem z brokułów

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

1 łyżka oliwy z oliwek1 średnia cebula, pokrojona w piórka? łyżeczki gałki muszkatołowej, startej4 kubki bulionu drobiowego? szklanki płatków owsianych1 ? kg brokułów, porwanych na różyczki i pokrojonych na paskigruba sól i mielony pieprz

Wykonanie:

W dużym rondlu rozgrzać oliwę z oliwek, dodać cebulę i podsmażać kilka minut, aż zmięknie. Dodać gałkę muszkatołową, dokładnie wymieszać , i dodać jeszcze brokuły, owies, bulion oraz 1 ? szklanki wody. Doprawić solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i dusić jakieś 15 minut, aż brokuły będą miękkie. Zupę podawać po zmiksowaniu w blenderze.

Twoja opinia