Krem z dyni

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

3 łyżki masła1 średnia cebula, grubo posiekana2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki? łyżeczki suszonego tymianku? łyżeczki mielonego cynamonu? łyżeczki pieprzu cayenne plus więcej do przybrania (opcjonalnie)gruba sól4 kg dyni piżmowej, obranej i pokrojonej w grubą kostkę400 gram bulionu drobiowego1 szklanka śmietany 18 %1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie:

W dużym rondlu rozpuścić masło. Dodać cebulę, czosnek, tymianek, cynamon i pieprz cayenne. Doprawić solą oraz pieprzem i podsmażać, mieszając od czasu do czas, do momentu, aż cebula będzie miękka. Następnie dodać dynię, bulion, śmietanę i 3 szklanki wody. Gotować, około 25 minut, aż dynia zmięknie. Po ugotowaniu zmiksować w blenderze na gładką masę. Wymieszać z sokiem z cytryny, doprawić solą i podawać.

Twoja opinia