Kremowa zupa z małży

Czas: do 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

1 ? kg małż2 plastry boczku, drobno pokrojone1 średnia cebula, drobno posiekana1 duża łodyga selera naciowego ,drobno posiekana1 łyżeczka świeżego tymianku, posiekanego450 gram młodych ziemniaków, obranych i pokrojonych na kawałki? szklanki śmietany kremówkiodrobina ostrego sosu np. Tabascogruba sól i mielony pieprz

Wykonanie:

W dużym garnku umieścić małże i 1 szklankę wody. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować około 3-5 minut. Gdy małże się otworzą należy przenieść je do miski (te które się nie otworzyły należy wyrzucić). Płyn z ich gotowania przelać do szklanki i uzupełnić do pełna wodą. Wyjąć mięso z muszli małży i drobno posiekać. W dużym rondlu podsmażać boczek przez około 10 minut, aż będzie rumiany. Przełożyć na talerz zostawiając tłuszcz w garnku. Dodać cebulę oraz seler i podsmażać kilka minut, aż zmiękną. Następnie dodać tymianek, ziemniaki, wywar z gotowania małży i 1 szklankę wody. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Z garnka odjąć 1 szklankę zupy, zmiksować w blenderze i z powrotem dodać do garnka, dodać również śmietanę . Całość podgrzewać na wolnym ogniu około 5 minut. Dodać małże oraz tabasco, doprawić solą i pieprzem. Starannie wymieszać, posypać z wierzchu boczkiem i podawać.

Twoja opinia