Kruche babeczki z nadzieniem z orzechów pekan
Składniki:
Na ciasto:
? szklanki orzechów pekan
? szklanki serka mascarpone
? szklanki masła, bardzo miękkiego
? szklanki mąki pszennej
szczypta soli
Na nadzienie:
1 duże jajko
? szklanki brązowego cukru
2 łyżki syropu klonowego
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 łyżka masła, bardzo miękkiego
? łyżeczki soli
? szklanki orzechów pekan, tostowanych i grubo posiekanych
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Należy zacząć od przygotowania ciasta. Zmielić orzechy pekan i odstawić. Mascarpone oraz masło umieścić w misce i wymieszać przy pomocy miksera na jednolitą masę. Do miski dodać mąkę, zmielone orzechy oraz sól i całość starannie wymieszać. Z gotowego ciasta uformować 16 kuleczek i użyć ich do wyłożenia foremek na muffiny. Teraz należy przygotować nadzienie: w misce trzepaczką wymieszać jajka, cukier, syrop klonowy, ekstrakt waniliowy, masło i sól. Następnie wrzucić do miski orzechy pekan i kilka razy zamieszać. Każdą muffinę napełnić 1 ? łyżeczki nadzienia. Wstawić do piekarnika i piec aż ciasto zacznie robić się lekko złote, czyli około 15 minut. Wystudzone babeczki można przechowywać do 3 dni w szczelnych pojemnikach.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje