Kruche babeczki z nadzieniem z orzechów pekan

Czas: powyżej 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: średnie

Składniki:

Na ciasto:

? szklanki orzechów pekan

? szklanki serka mascarpone

?  szklanki masła, bardzo miękkiego

? szklanki mąki pszennej

szczypta soli

Na nadzienie:

1 duże jajko

? szklanki brązowego cukru

2 łyżki syropu klonowego

2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

1 łyżka masła, bardzo miękkiego

? łyżeczki soli

? szklanki orzechów pekan, tostowanych i grubo posiekanych

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Należy zacząć od przygotowania ciasta. Zmielić orzechy pekan i odstawić. Mascarpone oraz masło umieścić w misce i wymieszać przy pomocy miksera na jednolitą masę. Do miski dodać mąkę, zmielone orzechy oraz sól i całość starannie wymieszać. Z gotowego ciasta uformować 16 kuleczek i użyć ich do wyłożenia foremek na muffiny. Teraz należy przygotować nadzienie: w misce trzepaczką wymieszać jajka, cukier, syrop klonowy, ekstrakt waniliowy, masło i sól. Następnie wrzucić do miski orzechy pekan i kilka razy zamieszać. Każdą muffinę napełnić 1 ? łyżeczki nadzienia. Wstawić do piekarnika i piec aż ciasto zacznie robić się lekko złote, czyli około 15 minut. Wystudzone babeczki można przechowywać do 3 dni w szczelnych pojemnikach.

 

 

 

 

 

Twoja opinia