Kruche ciasteczka czekoladowe

Czas: powyżej 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: trudne

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej

1 ? szklanki niesłodzonego kakao

? szklanki mielonego cynamonu

sól

300 gram masła

2 ?  szklanki cukru pudru

2 duże jajka, lekko roztrzepane

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

lukier *

cukier puder lub kolorowy cukier do dekoracji

Wykonanie:

Mąkę, kakao, cynamon oraz ? łyżeczki soli przesiać do dużej miski. W drugiej misce przy pomocy miksera ubić masło i cukier na puszystą masę. Następnie dodać jajka oraz wanilię i ponownie starannie wymieszać. Stale miksując, stopniowo dodawać mąkę. Gdy ciasto będzie jednolite, podzielić je na dwie części, każdą dokładnie zawinąć w folię i schować do lodówki na minimum godzinę.

Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Na lekko posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość mniej więcej 30 mm. Wyciąć ciasteczka o wybranych kształcie, ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem i wstawić do lodówki na 15 minut. Wstawić do piekarnika i piec 8 do 10 minut, ale ciasteczka zrobią się delikatnie przyrumienione.  Odstawić do wystudzenia. W kawałkach grubego papieru wyciąć wybrane wzory, przyłożyć do ciastek i posmarować cieniutką warstwą lukru, a następnie oprószyć cukrem pudrem. Powtórzyć z pozostałą częścią ciasteczek i odstawić do wyschnięcia.

Lukier:

Składniki:

450 gram cukru pudru

? szklanki wody

można dodać również odrobinę barwnika spożywczego

Wykonanie:

Cukier puder oraz wodę umieścić w misce i miksować przez około 5-7 minut, do momentu, aż powstanie jednolita masa. Jeżeli używa się barwnika spożywczego należy dodać 1 kroplę podczas miksowania.

 

 

 

Twoja opinia