Kruche ciasteczka czekoladowe
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1 ? szklanki niesłodzonego kakao
? szklanki mielonego cynamonu
sól
300 gram masła
2 ? szklanki cukru pudru
2 duże jajka, lekko roztrzepane
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
lukier *
cukier puder lub kolorowy cukier do dekoracji
Wykonanie:
Mąkę, kakao, cynamon oraz ? łyżeczki soli przesiać do dużej miski. W drugiej misce przy pomocy miksera ubić masło i cukier na puszystą masę. Następnie dodać jajka oraz wanilię i ponownie starannie wymieszać. Stale miksując, stopniowo dodawać mąkę. Gdy ciasto będzie jednolite, podzielić je na dwie części, każdą dokładnie zawinąć w folię i schować do lodówki na minimum godzinę.
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Na lekko posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość mniej więcej 30 mm. Wyciąć ciasteczka o wybranych kształcie, ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem i wstawić do lodówki na 15 minut. Wstawić do piekarnika i piec 8 do 10 minut, ale ciasteczka zrobią się delikatnie przyrumienione. Odstawić do wystudzenia. W kawałkach grubego papieru wyciąć wybrane wzory, przyłożyć do ciastek i posmarować cieniutką warstwą lukru, a następnie oprószyć cukrem pudrem. Powtórzyć z pozostałą częścią ciasteczek i odstawić do wyschnięcia.
Lukier:
Składniki:
450 gram cukru pudru
? szklanki wody
można dodać również odrobinę barwnika spożywczego
Wykonanie:
Cukier puder oraz wodę umieścić w misce i miksować przez około 5-7 minut, do momentu, aż powstanie jednolita masa. Jeżeli używa się barwnika spożywczego należy dodać 1 kroplę podczas miksowania.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje