Kruche ciasteczka z dodatkami

Czas: powyżej 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

Na ciasto:

1 filiżanka masła, w temperaturze pokojowej

1 filiżanka cukru pudru

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

? łyżeczki soli

2 szklanki mąki

 

Propozycje dodatków do ciasteczek:

? szklanki kawałków czekolady i masło orzechowe

? kubka posiekanych moreli i ? szklanki posiekanych pistacji

Tarta skórka z pomarańczy i suszona żurawina

Tarta skórka z cytryny i ? filiżanki maku

? szklanki drobno posiekanego kandyzowanego imbiru i ? filiżanki sezamu

Wykonanie:

Przy pomocy miksera w dużej misce ubić na puszystą masę masło, wanilię, cukier i sól. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę. Miksować, aż powstanie jednolite ciasto.

? ciasto przełożyć do drugiej miski. Do ciasta dodać kawałki czekolady i masło orzechowe i staranie wymieszać. Ciasto przełożyć na pergamin, zwinąć w wałek o średnicy około 6-8 centymetrów i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.

Drugą połowę ciasta wymieszać z pokrojonymi suszonymi moreli i również zwinąć w wałek, który dodatkowo obtoczyć w posiekanych pistacjach. Schować do lodówki na minimum godzinę.

Po schłodzeniu ciasto rozwinąć i pokroić na plasterki o grubości około 1 centymetra. Gotowe ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem w odstępach około 3 centymetrów i wstawić do piekarnika. Nagrzać piekarnik do 180 st. C. Ciasteczka piec około 15 ? 20 minut, aż nabiorą lekko złotego koloru. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Przedstawiliśmy przygotowanie jedynie dwóch wariantów smakowych ciasteczek. Można jednak użyć dowolnych dodatków wedle uznania.

 

Twoja opinia