Kruche ciasteczka z dodatkami
Składniki:
Na ciasto:
1 filiżanka masła, w temperaturze pokojowej
1 filiżanka cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
? łyżeczki soli
2 szklanki mąki
Propozycje dodatków do ciasteczek:
? szklanki kawałków czekolady i masło orzechowe
? kubka posiekanych moreli i ? szklanki posiekanych pistacji
Tarta skórka z pomarańczy i suszona żurawina
Tarta skórka z cytryny i ? filiżanki maku
? szklanki drobno posiekanego kandyzowanego imbiru i ? filiżanki sezamu
Wykonanie:
Przy pomocy miksera w dużej misce ubić na puszystą masę masło, wanilię, cukier i sól. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę. Miksować, aż powstanie jednolite ciasto.
? ciasto przełożyć do drugiej miski. Do ciasta dodać kawałki czekolady i masło orzechowe i staranie wymieszać. Ciasto przełożyć na pergamin, zwinąć w wałek o średnicy około 6-8 centymetrów i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
Drugą połowę ciasta wymieszać z pokrojonymi suszonymi moreli i również zwinąć w wałek, który dodatkowo obtoczyć w posiekanych pistacjach. Schować do lodówki na minimum godzinę.
Po schłodzeniu ciasto rozwinąć i pokroić na plasterki o grubości około 1 centymetra. Gotowe ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem w odstępach około 3 centymetrów i wstawić do piekarnika. Nagrzać piekarnik do 180 st. C. Ciasteczka piec około 15 ? 20 minut, aż nabiorą lekko złotego koloru. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Przedstawiliśmy przygotowanie jedynie dwóch wariantów smakowych ciasteczek. Można jednak użyć dowolnych dodatków wedle uznania.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje