Kruche ciasteczka z orzechami pekan i żurawiną
Składniki:
1 filiżanka masła, w temperaturze pokojowej
? szklanki cukru
2 łyżki mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 ? szklanki mąki
? łyżeczki soli
? szklanki suszonej żurawiny
? szklanki posiekanych orzechów pekan
Wykonanie:
W dużej misce przy pomocy miksera ubić masło i cukier na puszystą masę. Dodać mleko oraz ekstrakt z wanilii i ponownie staranie wymieszać. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać mąkę, sól, żurawinę i orzechy pekan. Całość miksować do momentu, aż składniki będą dokładnie połączone. Ciasto ułożyć na czystej powierzchni roboczej i podzielić na dwie równe części. Z każdego uformować wałek o średnicy 5 centymetrów, zawinąć w folię i schować do lodówki na minimum 2 godziny.
Rozgrzać piekarnik do 190 st. C. Jedną porcję ciasta wyjąć z lodówki położyć na blacie i przy pomocy ostrego noża pociąć ciasto na plasterki grubości 1,5 centymetra. Gotowe ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem w odstępach około 2 cm od siebie i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 13-15 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje