Kruche ciasteczka z orzechami pekan i żurawiną

Czas: powyżej 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: średnie

Składniki:

1 filiżanka masła, w temperaturze pokojowej

? szklanki cukru

2 łyżki mleka

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

2 ? szklanki mąki

? łyżeczki soli

? szklanki suszonej żurawiny

? szklanki posiekanych orzechów pekan

Wykonanie:

W dużej misce przy pomocy miksera ubić masło i cukier na puszystą masę. Dodać mleko oraz ekstrakt z wanilii i ponownie staranie wymieszać. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać mąkę, sól, żurawinę i orzechy pekan. Całość miksować do momentu, aż składniki będą dokładnie połączone. Ciasto ułożyć na czystej powierzchni roboczej i podzielić na dwie równe części. Z każdego uformować wałek o średnicy 5 centymetrów, zawinąć w folię i schować do lodówki na minimum 2 godziny.

Rozgrzać piekarnik do 190 st. C. Jedną porcję ciasta wyjąć z lodówki położyć na blacie i przy pomocy ostrego noża pociąć ciasto na plasterki grubości 1,5 centymetra. Gotowe ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem w odstępach około 2 cm od siebie i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 13-15 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

 

 

 

 

 

Twoja opinia