Kruche ciasteczka z przyprawami korzennymi
Składniki:
3 ? szklanki mąki pszennej
? łyżeczki sody
? łyżeczki soli
1 ? łyżeczki cynamonu, mielonego
1 łyżeczka imbiru, mielonego
? łyżeczki gałki muszkatołowej, świeżo mielonej
? łyżeczki kardamonu, mielonego
? łyżeczki białego pieprzu, świeżo mielonego
szczypta goździków, mielonych
180 gram niesolonego masła, miękkiego
1 szklanka brązowego cukru
? szklanki wody
cukier puder, do dekoracji
Wykonanie:
W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, kardamon, biały, pieprz oraz goździki . W drugiej misce przy pomocy miksera utrzeć masło oraz cukier na puszystą masę. Stale miksując do masła dodać połowę mieszaniny mąki, wodę, a następnie drugą połowę mąki. Ciasto podzielić na 3 porcje. Uformować z nich kule, które następnie spłaszczyć do grubości 2,5 cm, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
Blat oprószyć cukrem pudrem. Ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 ? 1 cm. Z ciasta wyciąć kawałki wielkości foremek do robienia wzorów na ciasteczkach. Na każdym kawałku odcisnąć wybrany wzór i przełożyć na blachę w odstępach około 2,5 cm. Blachę włożyć do lodówki na około godzinę.
Piekarnik rozgrzać do 160 st. C. Umieścić jedną blachę w piekarniku i od razu zmniejszyć temperaturę do 120 st. C. Piec około 55-65 minut, aż ciasteczka zaczną się robić lekko złote. Po upieczeniu odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje