Kruche ciasteczka z wiśniami w sherry i migdałami w karmelu
Składniki:
Na ciasto:
230 gram masła, miękkiego
? szklanki cukru pudru
2 ? szklanki mąki pszennej
1 ? łyżeczki grubej soli
Na orzechy w karmelu:
? szklanki miodu
30 gram masła
2 filiżanki migdałów, bez skórki, lekko uprażonych
? łyżeczki grubej soli
? łyżeczki ekstraktu z wanilii
Na zalewę do wiśni:
1 szklanki suszonych wiśni, lekko posiekanych
2 łyżki wytrawnego sherry
1 łyżka drobno startej skórki z mandarynki lub pomarańczy
Przygotowanie:
Wiśnie, sherry oraz skórkę z pomarańczy lub mandarynki wymieszać w niedużej miseczce i odstawić na około godzinę, mieszając od czasu do czasu.
Teraz należy przygotować migdały. Masło i miód rozpuścić w rondelku i podgrzewać kilka minut, do gorącego miodu dodać orzechy, sól oraz wanilię. Migdały dokładnie wymieszać z miodem, rozłożyć na pergaminie i zostawić do całkowitego ostygnięcia na jakieś 30 minut. Po wystudzeniu posiekać ostrym nożem na małe kawałki.
W między czasie można przygotować ciasto. Masło ubić z cukrem przy pomocy miksera na puszystą masę. Dodać wiśnie i ponownie dokładnie wymieszać. Dosypać mąkę oraz sól i po raz kolejny połączyć wszystkie składniki. Całość wymieszać z orzechami w karmelu.
Ciasto przełożyć na pergamin, zwinąć w wałek o średnicy około 6-8 centymetrów i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Po schłodzeniu ciasto rozwinąć i pokroić na plasterki o grubości około 1 centymetra. Gotowe ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem w odstępach około 3 centymetrów i wstawić do lodówki na kolejną godzinę. Nagrzać piekarnik do 150 st. C. Ciasteczka piec około 30 - 35 minut, aż nabiorą lekko złotego koloru. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje