Kruche ciasteczka z wiśniami w sherry i migdałami w karmelu

Czas: do 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: średnie

Składniki:

Na ciasto:

230 gram masła, miękkiego

? szklanki cukru pudru

2 ? szklanki mąki pszennej

1 ? łyżeczki grubej soli

Na orzechy w karmelu:

? szklanki miodu

30 gram masła

2 filiżanki migdałów, bez skórki, lekko uprażonych

? łyżeczki grubej soli

? łyżeczki ekstraktu z wanilii

Na zalewę do wiśni:

1 szklanki suszonych wiśni, lekko posiekanych

2 łyżki wytrawnego sherry

1 łyżka drobno startej skórki z mandarynki lub pomarańczy

Przygotowanie:

Wiśnie, sherry oraz skórkę z pomarańczy lub mandarynki wymieszać w niedużej miseczce i odstawić na około godzinę, mieszając od czasu do czasu.

Teraz należy przygotować migdały. Masło i miód rozpuścić w rondelku i podgrzewać kilka minut, do gorącego miodu dodać orzechy, sól oraz wanilię. Migdały dokładnie wymieszać z miodem, rozłożyć na pergaminie i zostawić do całkowitego ostygnięcia na jakieś 30 minut. Po wystudzeniu posiekać ostrym nożem na małe kawałki.

W między czasie można przygotować ciasto. Masło ubić z cukrem przy pomocy miksera na puszystą masę. Dodać wiśnie i ponownie dokładnie wymieszać. Dosypać mąkę oraz sól i po raz kolejny połączyć wszystkie składniki. Całość wymieszać z orzechami w karmelu.

Ciasto przełożyć na pergamin, zwinąć w wałek o średnicy około 6-8 centymetrów i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Po schłodzeniu ciasto rozwinąć i pokroić na plasterki o grubości około 1 centymetra. Gotowe ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem w odstępach około 3 centymetrów i wstawić do lodówki na kolejną godzinę. Nagrzać piekarnik do 150 st. C. Ciasteczka piec około 30 -  35 minut, aż nabiorą lekko złotego koloru. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.

 

 

 

 

Twoja opinia