Kukurydziane muffinki jagodowe
Składniki:
1 ? szklanki mąki? szklanki mąki kukurydzianej? szklanki cukru pudru1 ? łyżeczki proszku do pieczenia? łyżeczki sody? łyżeczki mielonego cynamonu? łyżeczki soli2 łyżeczki drobno startej skórki pomarańczowe1 ? szklanki maślanki niskotłuszczowej plus około 2 łyżki2 duże jajka (oddzielnie białko i żółtko)2 łyżki stopionego masła1 ? szklanki borówek2 ? łyżeczki cukruolej w sprayu
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Wysmaruj foremki na muffinki olejem w sprayu. W Średniej misce wymieszaj: mąkę kukurydzianą, cukier, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, sól i skórkę pomarańczową.W małej misce połącz maślankę, żółtka jaj i masło. Dodać mieszaninę maślanki do mieszaniny mąki, tak aby się połączyły. W kolejnej misce ubij białka jaj, aż będą sztywne. Delikatnie dodaj białka oraz jagody do ciasta , niech wszystko się połączy.Nałożyć ciasto do przygotowanych foremek na muffinki, napełniając każdą foremkę do ? wysokości. Piec około 12 minut, wyjąć z piekarnika wierzchy muffinek posmarować maślanką i posypać cukrem, ponownie wstawić do piekarnika na kolejne 6-8 minut, aż nabiorą złotego koloru. Piec do momentu, aż patyczek włożony w środek muffinki po wyjęciu będzie suchy. Studzić na kratce.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje