Kurczak masala

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

3 pojedyncze piersi z kurczaka200g jogurtu naturalnego, lub śmietany 12%1 puszka pomidorów w całości, lub krojonych/ lub 1/2 słoiczka przecieru pomidorowego4 łyżki oleju1 średnia cebulaPrzyprawy:1 łyżeczka soli1 łyżeczka startego imbiru1 łyżeczka mielonej kolendry1 łyżeczka kurkumy1 łyżeczka mielonego kuminu1 łyżeczka słodkiej papryki1 łyżeczka pieprzu cayenne1 łyżeczka przyprawy Graham Masala

Dodatkowo:100g ryżu1 marchewkaNatka pietruszki

Przygotowanie:

Kurczaka kroimy w cienkie paski. Z przypraw i dwóch łyżek oleju robimy marynatę. Mieszamy dokładnie kurczaka razem z marynatą, dodając do tego jogurt lub śmietanę. Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej godzinę.

Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem. Dodajemy do tego naszego kurczaka w jogurtowej marynacie. Dusimy ok 20min, aż kurczak zrobi się miękki, dodajemy pomidory z puszki, razem z sokiem. Mieszamy i dusimy jeszcze kilkanaście minut.

W między czasie gotujemy ryż w osolonej wodzie, w proporcji 100g ryżu : 200ml wody.Marchewkę kroimy w drobną kostkę, lub paseczki. Dodajemy ją do ryżu pod koniec jego gotowania. Powinna być jeszcze lekko chrupiąca, nie rozgotowana.Całość posypujemy natką pietruszki.

Kurczaka tikka masala możemy podawać z dodatkiem indyjskiego chlebka chapati, naan, lub tak jak ja po prostu z ryżem.

Kurczak masala, 6.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia