Kurczak w parmezanie

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Tradycyjnie to danie podawane jest z makaronem, jednak równie dobrze nadaje się jako dodatek do kanapek z odrobiną sosu.

Składniki:

? szklanki bułki tartej? szklanki startego parmezanu8 kotletów  z kurczaka (około 1 ? kilograma)sól i świeżo zmielony pieprz1 duże jajko, lekko roztrzepane2 szklanki sosu pomidorowego? szklanki oliwy z oliwek180 gram sera mozzarella, pociętego na osiem plastrów

Wykonanie:

Starty parmezan wymieszać w misce z jajkiem. Kotlety oprószyć pieprzem i solą z obu stron. Obtoczyć kotlety w mieszance jajka i parmezanu, a następnie w bułce tartej. Połowę sosu pomidorowego rozlać na dnie 25 centymetrowego naczynia do pieczenia. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, obsmażyć kurczaka z każdej strony na złoty kolor około 1-2 minut. Korzystając z łopatki przenieś kotlety do naczynia do pieczenia i połóż na sosie. Powtórzyć czynność z pozostałą częścią kotletów. Wszystkie kotlety ponownie polać sosem, na każdym ułożyć kawałek mozzarelli. Włożyć do piekarnika w odległości około 4 cm od źródła ciepła, piec do czasu, aż ser się rozpuści i nabierze lekko brązowego koloru (około 5 ? 8 minut ). Podawać natychmiast.

Twoja opinia

Dzisiejsze wydarzenia i promocje

    Właśnie w tym momencie aktualizujemy
    najciekawsze wydarzenia i promocje.
    Za chwile będziesz znów mógł je przeglądać,
    prosimy o cierpliwość.