Kurczak Scarpariello

Czas: powyżej 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: średnie

Składniki:

450 g kiełbasek wieprzowych

0,5 szklanki oliwy z oliwek

kurczak (ok. 1,3 kg)

sól i świeży pieprz

6 dużych ząbków czosnku

1/4 szklanki bulionu z kurczaka

250 g marynowanej papryki

1/4 szklanki białego octu winnego lub zalewy z papryki

Przygotowanie:

Wkładamy kiełbaski do rondla i nakłuwamy widelcem. Zalewamy zimną wodą, tak by były w połowie zanurzone. Przykrywamy rondel i stawiamy na wolnym ogniu. Gotujemy, aż woda wyparuje. Odkrywamy rondel i smażymy kiełbaski, aż się przyrumienią. Kroimy je na kawałki grubości ok 2,5 cm.

Kurczaka rozdzielamy na części. W dużym rondlu układamy kawałki jedną warstwą na rozgrzanej oliwie, posypujemy solą i pieprzem. smażymy ok 10 min., od czasu do czasu mieszając, aż kurczak się zarumieni. Dodajemy pokrojony w cienkie plastry czosnek i smażymy 2-3 minuty.

Przechylamy rondel i zbieramy część tłuszczu. Dodajemy kiełbaski, bulion, paprykę pokrojoną w kawałki i ocet (lub zalewę z papryki). Stawiamy na dużym ogniu i gotujemy często mieszając aż sos zgęstnieje.

 

 

 

Kurczak Scarpariello, 6.0 out of 6 based on 212 ratings

Twoja opinia