Kurczak Scarpariello
Składniki:
450 g kiełbasek wieprzowych
0,5 szklanki oliwy z oliwek
kurczak (ok. 1,3 kg)
sól i świeży pieprz
6 dużych ząbków czosnku
1/4 szklanki bulionu z kurczaka
250 g marynowanej papryki
1/4 szklanki białego octu winnego lub zalewy z papryki
Przygotowanie:
Wkładamy kiełbaski do rondla i nakłuwamy widelcem. Zalewamy zimną wodą, tak by były w połowie zanurzone. Przykrywamy rondel i stawiamy na wolnym ogniu. Gotujemy, aż woda wyparuje. Odkrywamy rondel i smażymy kiełbaski, aż się przyrumienią. Kroimy je na kawałki grubości ok 2,5 cm.
Kurczaka rozdzielamy na części. W dużym rondlu układamy kawałki jedną warstwą na rozgrzanej oliwie, posypujemy solą i pieprzem. smażymy ok 10 min., od czasu do czasu mieszając, aż kurczak się zarumieni. Dodajemy pokrojony w cienkie plastry czosnek i smażymy 2-3 minuty.
Przechylamy rondel i zbieramy część tłuszczu. Dodajemy kiełbaski, bulion, paprykę pokrojoną w kawałki i ocet (lub zalewę z papryki). Stawiamy na dużym ogniu i gotujemy często mieszając aż sos zgęstnieje.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje